Fem veckor kvar till avresa

Artikelsökning och vaccination

Nu är det alltså 33 dagar kvar till avresa. Det är liksom både ganska mycket och väldigt lite tid på samma gång och kanske kan det vara det som gör det lite svårt att sätta fingret på hur det går med förberedelserna. Mitt (och många andras) knep för att hantera denna ovisshet är såklart att göra listor: listor i mobilen, listor på post-its, och listor i olika dokument, med målet att sista veckan inför avresan inte ska präglas av panikartat kaos.

Den här veckan har jag framförallt bockat av två punkter på listan, vaccination och den första sökningen efter artiklar till ex-jobbet.

Det här med att söka artiklar handlar alltså om att söka igenom framförallt digitala databaser efter material som kan vara användbart och intressant i relation till mitt ex-jobb. Det kanske låter knepigt men är egentligen inte värre än att söka fram ett bra pannkaksrecept (som helst ska vara granskat av oberoende vetenskapliga experter). För att inte missa något sökte jag ganska brett, vilket resulterade i att jag fick bläddra igenom inte mindre än 600 artiklar i tisdags. När jag var klar hade jag valt ut ett par stycken och kunde börja läsa igenom dem mer noggrant. Jag passade också på att öva lite på hur jag hoppas att en del av dagarna kommer se ut i Peru.

Att vaccinera sig inför en resa är ju en självklarhet, bra för mig och bra för alla i min närhet. Dessutom visade det sig att Läkarhuset/Vaccin Direkt har studentrabatt 🙌🏻 När jag kom dit insåg jag dock att min gula vaccinationsbok, där alla tidigare vaccinationer finns uppskrivna, låg kvar hemma. Som tur var gick jag hem och hämtade den, det visade sig nämligen att jag redan var vaccinerad mot både hepatit A, hepatit B och mot gula febern. Det hade varit onödigt värre att betala för en omgång extra, dom pengarna vill jag använda i Peru istället!

Det jag däremot passade på att skaffa vaccin mot var tyfoidfeber (vaccinet till höger) och kolera-/e-hec-bakterier (vaccinet till vänster). Inför en resa till Zimbabwe för ett antal år sedan avstod jag av någon nu outgrundlig anledning från att ta Dukoral. Det resulterade, föga förvånande, i ett par dagar fyllda av sängliggande och panikartade toalettbesök, något jag om möjligt avstår från den här gången.

Under veckan har jag också uppdaterat startsidan lite, ta gärna en titt! 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: